Om op het podium zo natuurlijk mogelijk over te komen, repeteren goede acteurs vaak dagenlang hun rol. Ze leven zich in in het personage, proberen de juiste emoties te voelen en staan vaak uren voor de spiegel om de juiste houding en gezichtsuitdrukking te vinden. Voor goede presentaties geldt hetzelfde: U zult zelfs meer tijd moeten steken in het oefenen van uw presentatie dan in het schrijven van uw verhaal en maken van de slides.

Hou bij het repeteren rekening met deze dingen:
  1. Bereid uw stem voor. Oefen de lettergrepen en moeilijke woorden zodat ze soepel over komen. Let op uw ademhaling: adem eerst in voordat u met een nieuw punt begint. Drink water voorafgaand aan uw presentatie.
  2. Bereid u voor op onverwachte omstandigheden. Er kan van alles misgaan op het moment dat u uw presentatie geeft. De beamer houdt er mee op, de microfoon doet het niet, of het projectiescherm is te klein. Oefen deze omstandigheden: Leer met welk volume u moet spreken om de hele zaal te bereiken. Geef uw verhaal zonder PowerPoint ondersteuning. En kom op tijd, zodat u zich eventueel nog kan aanpassen aan de omstandigheden.
  3. Kijk naar uw bewegingen en plaats op het podium: Introduceer uw thema als u in het midden van het podium staat. Stap naar uw publiek toe als u een belangrijk punt wil maken. Als u een opsomming geeft van dingen, loop dan in lengte richting heen en weer (van en naar uw publiek). Hoe groter de zaal, hoe groter uw bewegingen.


Laat u niet misleiden: Een (inspirerende) spreker schud het niet zo uit de mouw. Net als een acteur moet u zich inleven in uw rol, uw verhaal en oefenen, heel veel oefenen.

(foto: flickr/Duncan~/How to Pout Properly)

Wellicht ook interessant voor u

8 overtuigingen van slechte sprekers
Wat als alles misgaat?
Top 5 grootste ergernissen bij presentaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.