Hoe vaak geeft u uzelf een cijfer voor een presentatie die u heeft gehouden? En dan niet een cijfer uit de losse pols of met een natte vinger, maar een accurate, onderbouwde evaluatie van uw optreden. Ongeacht of u zichzelf een hoger of lager cijfer geeft dan u van uw publiek zou krijgen, is een eerlijke zelf-evaluatie een belangrijke aanjager van uw eigen ontwikkeling.

Weg vragen
Om ergens te kunnen komen, zult u moeten weten waar u bent. Ga maar na: Als u bij iemand thuis heeft afgesproken en u belt hem/haar om de weg te vragen, is de eerste vraag die aan u gesteld wordt “Waar bent u nu?“. De route die u moet volgen is volledig afhankelijk van het punt waar u nu bent, en dat is bij het ontwikkelen van uw presentatie vermogen niet anders.

Stilstand
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen stilstaan in hun ontwikkeling is het feit dat ze niet in staat zijn om zichzelf op een eerlijke manier te evalueren. Sterker nog, het is beter om minder talent te hebben, maar daar wel van bewust te zijn dan andersom. Want alleen als u zich bewust bent van uw zwakheden werkt u aan manieren om ze te neutraliseren of aan te pakken en ontwikkelt u zichzelf. Maar als u uw tekortkomingen ontkent of niet ziet, dan blijven ze wat ze zijn: tekortkomingen.

Probleem
Bewustwording betekent overigens nog niet dat u daarna eenvoudig uw presentatie kwaliteit verbetert, maar het begint er wel mee. De eerste stap in elke verbetering is toegeven dat u een probleem heeft. Er is niks mis mee om een probleem te hebben, zolang u maar de verantwoordelijkheid er voor neemt om het op te lossen.

Neem bij uw volgende presentatie achteraf de tijd om uzelf te evalueren. Wees eerlijk, kijk naar zowel sterke als zwakke punten. Gebruik uw evaluatie niet om over uzelf te oordelen, maar om te weten waar u nu staat en waar u het beste aan kan werken om nog (veel) beter te worden.  

Wellicht ook interessant voor u

Het niveau waar je nog net mee weg kan komen
50 presentatietips
Wat kost een professionele spreker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.