De sprekersmarkt staat niet bekend om z’n transparantie. Een kostbare (bekende) spreker inhuren garandeert nog geen inspirerende speech en aan andere kant kunt u verrast worden door de kwaliteit van de presentatie van een spreker die zijn diensten gratis heeft aangeboden. Maar andersom kan ook. Prijs en bekendheid zijn geen indicatoren voor de kwaliteit van een spreker. Hoe kunt u dan toch de juiste spreker tegen het juiste tarief selecteren voor uw evenementen?

Investering van de spreker
Een “standaard”  speech van de plank kost een geroutineerde spreker 2-3 uur voorbereiding. Een nieuwe presentatie ontwikkelen en oefenen kost tussen de 20 en 72 uur. Verlang van de spreker deze voorbereiding, ongeacht welk honorarium u bent overeengekomen. Wanneer uw spreker deze investering niet wil of kan doen dan loopt u grote kans op een fiasco. Daarnaast maakt uw spreker onkosten zoals reis- en verblijfskosten. Er valt weinig af te dingen op deze kosten, en laat u niet verleiden tot een lagere prijs door te “besparen” op voorbereidingstijd.

Honorarium
Voorbereiding en onkosten zijn de enige “harde” criteria die u een indicatie van de prijs kunnen geven. De rest (en verreweg het grootste deel) van de prijs is lastiger. Om u een indicatie te geven van wat u voor een bepaalde spreker kwijt bent treft u hieronder wat vuistregels per categorie sprekers:

Pro deo

Er zijn goede sprekers te vinden die “gratis” willen spreken. Daarmee krijgen ze toegang tot uw publiek en dat kan voor uw spreker al interessant genoeg zijn. Besef echter goed dat als u dit honorarium afspreekt, u weinig invloed op de inhoud van de presentatie zult hebben, en dat de spreker vaak een commercieel doel voor ogen heeft, met dito (reclame-)praatje. Het is verstandig om deze spreker een keer in actie gezien te hebben voordat u besluit om hem of haar te boeken. Het is overigens wel netjes om de onkosten te vergoeden, en te verifiëren of uw publiek ook werkelijk “interessant” is voor de spreker.

Vakspecialisten met basis presentatiekwaliteit

Dit zijn sprekers die door anderen als expert in hun vak beschouwd worden. Ze zijn in staat om een inhoudelijk goede presentatie te geven met voor uw publiek nieuwe inzichten. Ze zijn niet bekend als uitmuntende sprekers, maar kunnen wel “professioneel” voor een groep staan. U kunt de spreker zelf vragen hoe hij of zij zijn niveau inschat als u deze nog nooit eerder heeft gezien, maar het is beter om ze zelf een keer in actie gezien te hebben. Een gangbaar honorarium voor deze categorie sprekers ligt tussen de € 250 en € 1.000

Vakspecialisten met goede presentatiekwaliteit

Deze sprekers worden niet alleen als expert in hun vakgebied beschouwd, maar staan ook bekend als mensen met een sterke boodschap. Ze zijn niet alleen in staat om uw publiek te inspireren, maar ook om ze op andere gedachten te brengen. Deze sprekers weten dat ze goed zijn en zullen dat zeker aan u duidelijk maken voordat de prijs ter sprake komt. Gangbare tarieven voor deze groep sprekers is tussen de € 1.000 en € 5.000

Professionele sprekers

Beroepssprekers hebben van spreken hun vak gemaakt. Vaak hebben ze standaard speeches beschikbaar en tegen een hogere tarief kunnen ze een presentatie op maat aanbieden. Goede sprekers in deze categorie hebben referenties beschikbaar, hebben een bepaalde mate van naamsbekendheid en kunnen leven van de spreekopdrachten. Als u uw huiswerk (zoals referenties nagaan en het matchen van onderwerp en evenement) goed heeft gedaan heeft u met zo’n spreker gegarandeerd succes. Tarieven van deze sprekers variëren tussen de € 2.500 en € 8.000

Bekende experts

Dit zijn professionele sprekers die naam hebben gemaakt op hun vakgebied. Ze hebben vaak meerdere boeken gepubliceerd die goed verkopen en worden regelmatig geciteerd. U kunt sprekers uit deze categorie vaak ook inzetten als publiekstrekker. Overigens weten ze dat zelf ook en dat ziet u terug in het tarief, dat uiteenloopt van € 3.500 tot € 20.000

Beroemdheden

De minister-president, een popster, bekende presentatoren. Als u een spreker uit deze categorie boekt weet iedereen uit uw publiek wie het is. Ze staan vaak niet bekend om hun presentatievaardigheden, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door hun sterrenstatus. Overigens zijn er ook beroemdheden met uitmuntende presentatiekwaliteiten, zoals bijvoorbeeld Al Gore, Anthony Robbins en John Cleese. In deze categorie kunt u als u wilt helemaal leeglopen met tarieven variërend van € 10.000 tot € 250.000. De business-class reis en presidential suite niet meegerekend.

Als u een goede spreker voor uw evenement zoekt, kies dan eerst in welke categorie u wilt zoeken. Voorkom dat u na een lange zoektocht er achter komt dat u er budgettair niet uit gaat komen. En vergeet niet om te onderhandelen….

 
(foto: flickr/opentextcorp/Keynote speaker Boris Brott)
     

Wellicht ook interessant voor u

blank
Om wie draait het eigenlijk?
blank
Het niveau waar je nog net mee weg kan komen
blank
50 presentatietips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.