De kans dat u vroeg of laat gevraagd wordt om een interview te geven neemt steeds meer toe. Naarmate uw carrière vordert wordt uw mening en expertise voor steeds meer mensen interessant. Maar ook als uw carrière onverhoopt wat langzamer vordert dan u in eerste instantie in gedachten had, neemt die kans toe: de verscheidenheid aan tijdschriften, tv-kanalen en nieuwe media groeit met de dag. Vroeg of laat zult u gevonden worden door een journalist, een schrijver of een talkshowhost.

Voorbereiden
Het is vleiend als men u vraagt om een interview te geven, maar ook hard werken. U moet er ervoor zorgen dat u goed uit de verf komt. U bent dat aan de lezers (kijkers/luisteraars) verplicht, en bovendien is het natuurlijk ook goed voor uw eigen PR. Dat betekent voorbereiden! Om u op weg te helpen staan hieronder vijf dingen die u helpen om goed beslagen ten ijs te komen:

1. Lees de laatste ontwikkelingen in uw vakgebied


Actualiteit is net als het weer, iedereen praat er over. Als uw interviewer niet uit uw vakgebied komt zijn de actuele gebeurtenissen misschien wel het enige waar u vragen over krijgt. Zorg dat u ze kent en liever nog: er een gefundeerde mening over heeft.

2. Het onderwerp moet u wat kunnen schelen


Als u niet staat te popelen om uw perspectief te delen met uw publiek, dan kunt beter het interview weigeren.

3. Spreek vooraf met uw interviewer


Een goede interviewer zal het zelf voorstellen, maar mocht dat niet gebeuren: nodig uw gesprekspartner dan uit om vooraf (telefonisch) contact te hebben. U kunt aangeven welke onderdelen interessant zijn voor de discussie en uw interviewer kan aangeven welke vragen er bij het publiek spelen.

4. Neem de vragen niet letterlijk


Veel interviewers stellen alleen een vraag om het gesprek op gang te brengen. U bent in het gesprek degene met verstand van zaken, niet de interviewer. Als de interviewer onbewust of bewust een verkeerde vraag stelt, is het aan u om in uw antwoord de vraag de goede kant op te leiden. Bepaal vooraf welke kernboodschap u wil formuleren en focus u daarop in uw antwoord.

5. Alles wat u zegt is formeel


Besef goed dat alles wat u zegt tijdens het interview gebruikt kan worden. Er bestaat geen “off-the-record” in een interview. Verwacht van de interviewer niet dat hij u in bescherming neemt. Als u niet wil dat iets wordt geregistreerd, zeg het dan niet.

Verkeerde vragen bestaan niet in een interview, verkeerde antwoorden wel. Een verkeerd antwoord ligt niet aan de interviewer, maar aan u (zie ook punt 4).  Een interview is een perfecte gelegenheid om uw mening of u zelf voor een groot publiek te profileren. U laat het succes daarvan toch niet afhangen van een interviewer, die soms een heel ander doel voor ogen kan hebben?

 
(foto: flickr/Grant/sennheiser vocal microphone)

Wellicht ook interessant voor u

8 overtuigingen van slechte sprekers
Wat als alles misgaat?
Top 5 grootste ergernissen bij presentaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.