Als u -net als ik- regelmatig presentaties bijwoont dan zult u zich ongetwijfeld regelmatig ergeren aan de manier waarop de spreker zijn boodschap presenteert. Een presentatie van slechte kwaliteit is niet alleen een gemiste kans voor de spreker, maar laat ook de indruk achter dat de spreker het publiek niet serieus neemt. Er zijn verschillende soorten slechte presentaties te herkennen en ik heb de vijf meest voorkomende in onderstaand rijtje opgesomd. Als u binnenkort weer voor een groep staat, kijk dan kritisch naar uw presentatie en voorkom dat u uw presentatie kan indelen in één van deze vijf groepen.

De “Ik zal u er alles over vertellen” presentatie


U bent enorm enthousiast over het onderwerp en kan er niet over ophouden. U wilt uw publiek alles vertellen: elk detail, elke nuance en elke anekdote. Hoewel uw passie en enthousiasme goed zijn, overlaadt u uw publiek met te veel informatie. Het is voor uw publiek ondertussen wel duidelijke wat uw boodschap is en ze willen graag iets nieuws horen. Maak vooraf keuzes welke anekdotes u gaat vertellen, maar vooral wat u niet gaat vertellen.

De “Ik heb zoveel belangrijks te vertellen” presentatie


Uw presentatie bestaat uit heel veel punten die niet allemaal even sterk aan elkaar gerelateerd zijn. Het lukt u meestal ook niet om alles in een gestructureerde vorm te presenteren. Dit gebeurt opvallend genoeg vaak bij ervaren sprekers. Voorkom dat u te veel verschillende dingen wil vertellen: Kies vooraf het onderwerp en hou u daar aan.

De “Inspirerende anekdotes en one-liners” presentatie


Uw presentatie zit vol met inspirerende citaten, anekdotes en prachtige metaforen. Uw publiek smult van de verhalen die u vertelt, maar weet aan het einde van de presentatie niet wat nu eigenlijk de bedoeling was van uw optreden. Hoe prachtig een citaat ook mag zijn, als deze niet bijdraagt aan uw boodschap doet u er beter aan om deze niet te vertellen. Zet uw boodschap op de eerste plaats, daarna komen pas de mooie verhalen.

De “race tegen de klok” presentatie


Uw presentatie is perfect gestructureerd, heeft passende anekdotes en een ijzersterke boodschap. Het enige wat u heeft vergeten is om de tijd op te nemen bij het oefenen vooraf. U komt daar pas bij de presentatie achter en u voelt de tijdsdruk. Elke 2 minuten moet u daar weer op terug komen: “Ik zal dit even snel behandelen”, “Dit moeten we even overslaan omwille van de tijd” en “Als we wat meer tijd hadden was ik hier wat dieper op ingegaan”. Tijdsoverschrijding komt heel vaak voor terwijl u het makkelijk kunt voorkomen door bij uw voorbereiding de tijd op te nemen.

De “Eerst even dit” presentatie


U heeft  te veel te vertellen voordat u tot de kern komt: “Onderzoeksmethode”, “Achtergrondinformatie”, “Wie we zijn”. Besef dat uw publiek niet komt voor uw voorprogramma, maar voor het onderwerp van uw presentatie, ga daar dus ook zo snel mogelijk mee van start. Als u te lang blijft hangen in de periferie dan haakt uw publiek af.

Een slechte presentatie is in veel gevallen een kwestie van te weinig of verkeerde voorbereiding: De spreker kan of durft niet te kiezen voor één boodschap, kan geen structuur in de presentatie aanbrengen en is niet in staat om het verhaal levendig te brengen. Voorkom dat uw publiek bij uw presentatie ook een van bovenstaande typeringen kan geven: Neem uw publiek (en uw eigen presentatie) serieus!

(foto: flickr/stuartpilbrow/Hair Pulling Stress)

Wellicht ook interessant voor u

Om wie draait het eigenlijk?
8 overtuigingen van slechte sprekers
Wat als alles misgaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.