Vijf leugens die sprekers zichzelf voorhouden
Een belangrijke oorzaak van de lage kwaliteit van zakelijke presentaties is het feit dat de meeste sprekers zichzelf bijna nooit een spiegel voorhouden. Zelfs na een compleet mislukte presentatie praten veel sprekers hun eigen optreden goed en trekken daaruit de conclusie dat het eigenlijk wel meevalt. Het zat gewoon niet zo mee dit keer.   Geruststellen We vertellen onszelf leugens ter geruststelling. Het is prima als u daarmee kunt leven, maar u zult er geen betere spreker door worden. Als u zichzelf wilt ontwikkelen is het tijd om de waarheid onder ogen te zien. Hieronder staan vijf leugens die sprekers zichzelf regelmatig voorhouden:

Mijn betoog is waterdicht, er is geen speld tussen te krijgen

Er is een groot verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Als u een presentatie houdt om te bewijzen dat u gelijk heeft, dan is de kans groot dat u uw publiek ellenlange statistieken, logische redeneringen en onderzoeksresultaten voorschotelt. Dat werkt niet. Het maakt uw presentatie saai en uw publiek haakt na de eerste bulletpoints al af. Uw publiek verlangt niet het bewijs van uw gelijk, ze verlangt dat u ze overtuigt. Daar heeft u autoriteit, inlevingsvermogen en empathie voor nodig. Richt u tijdens uw presentatie vooral op die dingen.

Als ik mezelf heb “opgeladen” dan spatten de vonken er vanaf

De beste sprekers hoeven zich niet op te laden, want ze lopen nooit leeg. Voor het publiek komt een “opgeladen” spreker onoprecht over. Het optreden is over de top, de emotie is gespeeld, de presentatie te formeel en de spreker is nep. Uw publiek wil ú zien, niet een opgeladen versie van u. Wanneer u zich moet opladen voor een presentatie is er wat anders aan de hand. Wellicht ligt het onderwerp u niet zo, of moet u iets vertellen waar u niet achter staat. Zoek de oorzaak, maar weersta de verleiding om het symptoom te bestrijden.

Voor dit onderwerp hoef ik me niet voor te bereiden

U heeft al zo vaak over dit onderwerp gesproken. U heeft vorige week dezelfde presentatie gegeven. U heeft geen tijd om voor te bereiden. Er zijn legio excuses om niet voor te bereiden. Maar zelfs een minimale voorbereiding kan uw presentatie een stuk succesvoller maken. Weet op z’n minst wat uw publiek moet gaan doen na uw presentatie. En zorg dat u een antwoord heeft op de vraag “Nou en?“.

Iedereen zegt dat ik goed kan spreken

U krijgt maar zelden eerlijke feedback. Niemand vertelt u graag dat uw optreden waardeloos was. Het is uw taak om er achter te komen hoe u werkelijk overkomt. Tijdens mijn trainingen maken we vaak video opnames, en het is schokkend om te zien hoeveel deelnemers oprecht verbaasd zijn over hun eigen optreden. Een video laat precies zien hoe u door anderen wordt gezien, zorg ervoor dat u in ieder geval niet verrast bent als u zichzelf terugziet.

Ik ken geen betere manier om dit onderwerp over te brengen

Of misschien conformeert u zich wel aan de ‘best practices’ van uw werkgever. Maar als het resultaat altijd tegenvalt, zult u op zoek moeten gaan naar betere manieren. En dat betekent uit uw comfort-zone stappen, manieren uitproberen die achteraf slechter blijken te zijn en volledig afgaan op het podium. Geef toe dat u zichzelf af en toe voorliegt. Daar is niets mis mee, dat doen we allemaal wel eens. Waar echter wel wat mis mee is, is om dat te blijven doen. Zorg dat u zichzelf een eerlijk beeld vormt over uw optreden. Alleen dan weet u waar u aan kunt werken om beter te worden.

Wellicht ook interessant voor u

Het niveau waar je nog net mee weg kan komen
50 presentatietips
Wat kost een professionele spreker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.