Eén van de belangrijkste voorwaarden voor succes is het vermogen om op te kunnen vallen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in bijna elk bedrijf hele afdelingen bezig zijn met dit fenomeen: Marketing, Public Relations en Branding om er maar een paar te noemen. Voor diegenen onder u die voor zichzelf werken: zet het woord personal ervoor, en u ziet dat het ook voor u van toepassing is. En dat geldt natuurlijk ook voor sprekers…

Intrinsiek
Er zijn boekenkasten volgeschreven met tips & trucs om beter op te vallen, maar als u door middel van een trucje beter wil opvallen, mist u het punt. Mensen die intrinsiek opvallender zijn hebben geen trucjes nodig, ze zijn het namelijk al. Zij hebben geen flitsende visitekaartjes, “personal elevator pitch” of provocerende kleding nodig. Wat ze wel hebben is een bepaalde (levens-)houding. Hieronder staan vijf kenmerken daarvan:

Niet aan de zijlijn staan, maar zelf meespelen


Ze zeggen wel eens dat Nederland 16 miljoen bondscoaches heeft en dat klopt. Het is voor iedereen mogelijk om een mening te hebben en die te verkondigen. En dat is de reden waarom  ze zo snel weer vergeten zijn. Wat u zegt is niet zo interessant, wat u doet daarentegen wel. Besteedt daarom uw tijd zoveel mogelijk aan dingen doen, niet aan dingen bekijken.

Sta ergens voor


Mensen met een uitgesproken standpunt laten zien dat het ze wat kan schelen. Ze zijn bereid ervoor te vechten of er een offer voor te brengen, en dat stralen ze uit. Of u het charisma, passie of vechtlust noemt, het is aanstekelijk en het maakt u bemerkenswaardig.

Doe dingen die niet gebruikelijk zijn


We roepen allemaal dat ieder mens uniek is, maar als u daar van een afstand naar kijkt krijgt u toch een ander beeld: Iedereen heeft een familie, iedereen werkt, heeft een huis, kleding, een auto, we zijn voornamelijk allemaal hetzelfde in plaats van allemaal anders.

Doe eens iets wat een ander niet zo snel zou doen: Beklim een berg, doe een wedstrijd wie het verste kan fietsen in 4 uur tijd, klop aan bij een kraakpand en vraag of je een dagje mee mag doen in hun leven. U zult verstelt staan van wat u van anderen (en uzelf!) leert.
Wat u ook kiest, maak u niet druk over de vraag of het nu wel of niet doelloos is. Het gaat dit keer om de ervaring en niet om het resultaat…

Laat het aan anderen over om te vertellen hoe goed u bent


Van mensen die opscheppen over hun prestaties wordt niet onthouden wat ze gepresteerd hebben, maar alleen dat ze aan het opscheppen waren. Het duurt misschien wat langer, maar mensen komen er vanzelf achter als u een goede prestatie heeft geleverd. Hoe minder u er zelf over vertelt, hoe meer mensen het zullen onthouden. (en doorvertellen..)

Durf te falen


Hedendaagse professionals doen er alles aan om fouten te vermijden en tegelijkertijd de kans op succes zo groot mogelijk te houden. Op deze manier kunt u succes-op-succes stapelen en uw cv zo strak mogelijk maken. De keerzijde van deze houding is de weerslag op uw privé leven: U kunt een beetje zingen, maar u zult nooit in de band van uw vriend(in) meespelen, want u zingt niet zo goed als Bob Dylan. U vindt het heerlijk om te mountain-biken, maar u schrijft zich niet in voor een race, want u zult als amateur waarschijnlijk ergens achterin eindigen. Tijdens het bedrijfsweekend op de hei slaat u de touwbaan maar over, want u bent daar niet zo goed in.
U voelt zowel privé als zakelijk de druk om uw alwetende, onfeilbare winnaarsmentaliteit in ere te houden. In feite bent u geen mens meer, maar u bent uw cv. U bent slachtoffer geworden van uw (al dan niet door uw omgeving opgelegde) drang naar perfectionisme.
Accepteer dat u dingen verkeerd doet. Maak fouten. Probeer en misluk. En wanneer (dus niet: als) u ten onder gaat, doe dat dan met waardigheid. Mensen die bereid zijn te falen zijn zeldzaam, mensen die met waardigheid falen nog veel zeldzamer.

Opvallen is geen kwestie van trucjes of technieken, maar meer een levenswijze. Verander uw houding en val op!

(foto: flickr/Kommisar Zufall/Abseilen vom Souffleur III)

Wellicht ook interessant voor u

Het niveau waar je nog net mee weg kan komen
50 presentatietips
Wat kost een professionele spreker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.