In veel presentaties komen grafieken of tabellen voor. Onderzoeksgegevens, statistieken, uitslagen van experimenten, sprekers doen vaak een beroep op verzamelde gegevens om hun boodschap kracht bij te zetten. Presenteren van gegevens is echter een heel ander vakgebied dan het rapporteren ervan. Heeft een lezer van een rapport nog de mogelijkheid heeft om de informatie van dichtbij te onderzoeken,  uw publiek kan en wil daar niet aan beginnen. U kunt dus ook niet klakkeloos uw grafieken en tabellen uit uw rapport(en) kopiëren naar uw powerpoint slides. Powerpoint (of keynote) is nu eenmaal geen goed medium voor het presenteren van complexe data. Vereenvoudig altijd uw grafieken als u ze gaat presenteren. In presentaties gaat het niet om de (gedetailleerde) gegevens, maar om de betekenis ervan. Houdt u bij het presenteren van grafieken aan vier eenvoudige vuistregels:

1. Maak uw punt


Welke conclusie moet uw publiek uit de gegevens trekken? Wilt u een trend duidelijke maken? of wilt u een top-3 samenstellen? Wilt u uw publiek overtuigen van veranderende resultaten? Er zijn veel verschillende conclusies uit dezelfde data te trekken. Alleen wanneer u weet welk punt u wilt maken, weet u ook hoe u de gegevens aan uw publiek moet tonen. Een staafdiagram is ideaal voor een top-3, een lijngrafiek weer meer voor een trend.

2. Wees geloofwaardig


Wanneer u statistieken presenteert wordt uw publiek vanzelf achterdochtig. Grafieken worden vaak gezien als manipulatief. Wees integer als u gegevens presenteert, probeer geen informatie weg te laten of te “verstoppen” die relevant lijkt voor uw publiek. Zorg ervoor dat u, indien gevraagd,  alle gegevens kunt tonen en bereid u voor op scherpe vragen uit uw publiek.

3. Benadruk waar het om gaat


Het doel van uw dia is niet om alle gegevens te projecteren, maar om uw conclusies te tonen. Help uw publiek een handje door uw conclusie te benadrukken. Gebruik een contrasterende kleur voor datgene wat u wil benadrukken, maak het lettertype groter of dikker. Wees er zeker van dat uw publiek weet welke conclusie zij uit de grafiek moet halen.

4. Keep it Simple


Dit geldt voor alles wat u projecteert, maar vooral voor grafieken. Uw publiek is heel snel overweldigd door de details en vooral in grafieken lijken alle details noodzakelijk. Wees heel kritisch als u uw dia ontwerpt. Moet er een legenda bij? Moet er een schaalverdeling naast de assen? Is opsplitsing in delen noodzakelijk? Als u twijfelt of het iets toevoegt aan uw verhaal: weglaten!Een overvolle (of over-volledige) dia kan zelfs de beste presentatie uit balans brengen. Toon alleen informatie die u nodig heeft om uw conclusie te onderbouwen. En presenteer het op zo’n manier dat uw publiek dat makkelijk uit uw grafiek kan opmaken, ook als ze achteraan zitten.

(foto:flickr/Nils Geylen/Graph to SVG Art)

Wellicht ook interessant voor u

8 overtuigingen van slechte sprekers
Wat als alles misgaat?
Top 5 grootste ergernissen bij presentaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.