Het komt nog steeds vaak voor dat sprekers de presentatie beginnen met het excuus dat ze het niet hebben voorbereid, dat ze niet zo vaak voor een groep spreken, of dat ze nog maar net in het vak zitten. Zo’n begin helpt niet alleen uw autoriteit als spreker om zeep, u laat ook nog eens uw minachting voor uw publiek blijken. Uw publiek heeft voor u tijd vrij gemaakt en de moeite genomen om naar de bijeenkomst te komen. Kunt u zich de deceptie voorstellen als u dan begint met uw publiek te vertellen dat u eigenlijk niet de moeite waard bent om naar te luisteren?

De oorzaak van een slechte presentatie ligt meestal in de verkeerde inschatting van de spreker. Veel sprekers denken dat de presentatie om hen draait. Laat ik u uit de illusie helpen: tenzij u een celebrity bent, draait een presentatie niet om u. Uw publiek komt om iets te leren, overtuigd te worden of om vermaakt te worden. Ze hebben gekozen voor het onderwerp van uw presentatie en het zal ze verder een zorg zijn wie die presentatie geeft, als het maar van een goed niveau is. En dat laatste is uw verantwoordelijkheid: Geef uw publiek het niveau wat ze verwachten.

Zit u nog maar net in het vak? Vraag een collega die meer ervaring heeft of neem veel tijd om voor te bereiden.

Heeft u het niet voorbereid? Waarschijnlijk bent u het dan niet waard, maar mocht het onverhoopt gebeuren, dan kunt u de bijeenkomst beter verplaatsen, of -als dat niet haalbaar is- een goed alternatief zoeken.

Spreekt u niet zo vaak voor een groep? Oefen dan wat vaker uw presentatie.

Er is geen enkel excuus voor gebrek aan autoriteit. Als u er voor kiest om de spreker te zijn, pak de handschoen dan op en geef uw publiek de kwaliteit die ze mogen verwachten. Verdiep u in de stof en investeer in uw presentatie.

(foto:flickr/Cliff1066/General Winfield Scott)

Wellicht ook interessant voor u

blank
Om wie draait het eigenlijk?
blank
Het niveau waar je nog net mee weg kan komen
blank
50 presentatietips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.