Stilte is een ondergewaardeerd begrip. Wanneer er een korte stilte valt, hebben veel sprekers de neiging om die “ongemakkelijke” stilte op te vullen, dus blijven ze praten of vullen ze de stilte op met stopwoorden als “eh“, “begrijpt u” of “en uhm..“. Sprekers pauzeren over het algemeen veel te weinig, terwijl pauzes sterke retorische eigenschappen hebben: Het biedt tijd om uw punt te laten “landen”, om uw publiek gelegenheid te geven te begrijpen wat u zegt en om vragen te stellen als iets niet helemaal duidelijk is.

Emotionele verbinding
Het succes van uw presentatie is niet zozeer afhankelijk van de inhoud, maar veel meer van uw vermogen om een verbinding te maken met uw publiek. Op intellectueel niveau, maar vooral op emotioneel niveau. Dat betekent dat u uw eigen emoties moet reduceren naar de twee of drie die er werkelijk toe doen en uw andere emoties, zoals zenuwen, spanning en tijdsdruk moet loslaten. Leg de juiste emotionele verbinding met uw publiek, namelijk diegene die bijdraagt aan uw verhaal en uw betoog.

3 minuten
Ik heb afgelopen jaar met zo’n 40 mensen gewerkt, die een 3-minuten presentatie wilden voorbereiden, een soort verlengde elevator-pitch. Drie minuten lijkt weinig tijd voor een gedegen presentatie, maar het dwong ons om alle overbodige opsmuk te verwijderden en naar de kern van het verhaal toe te werken. We waren verbaasd over wat je kan zeggen in drie minuten tijd. Het geeft onvoldoende ruimte voor details, maar dat maakt de boodschap juist krachtiger. Drie minuten is voldoende om een probleem, een oplossing en een opmerkelijk inzicht met het publiek te delen.

Mensen onthouden over het algemeen een paar dingen van alles wat er in een presentatie wordt verteld, dus less is more: Minder details, minder feiten, minder irrelevantie emoties, minder woorden, maar wel meer pauzes.

(foto: wikimedia commons/mondrianlike.png)
0

Wellicht ook interessant voor u

50 presentatietips
Wat kost een professionele spreker?
Valse motieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.