Top-ondernemers, top-sporters en (glamour-)sterren zijn schaars. We zijn continu op zoek naar mensen die geniaal zijn, dingen voor elkaar krijgen of verschil maken. We zoeken voetballers met talent, directeuren die een bedrijf naar de wereldtop kunnen brengen of chirurgen die zeer delicate operaties kunnen uitvoeren.

Spatjes
Veel mensen die zo uitblinken in hun vakgebied dat ze door iedereen gevraagd worden kunnen helaas die weelde niet zo goed dragen: Ze krijgen steeds meer spatjes, ontwikkelen eigenaardigheden en worden onaangenaam voor hun omgeving. Ze willen alleen maar een bepaald merk bronwater in de hotelkamer, bepalen zelf hoe ze zich kleden (en dat is vaak niet voor de gelegenheid), en ze worden bijzonder lastig in vergaderingen. We accepteren dit gedrag omdat we ze hard nodig hebben. Zij zijn per slot van rekening het talent, en niemand anders kan waarmaken wat zij doen.

Kip en ei
Ergens in dit proces zijn we deze signalen gaan verwarren met talent. Er zijn mensen die beginnen met het slechte gedrag en zichzelf sterallures aanmeten en er ook nog mee weg komen. We gaan ervan uit dat hij wel erg goed moet zijn in zijn vak, want anders zouden we dat gedrag niet accepteren. Er is ongetwijfeld een groep mensen die met deze strategie vooruit zijn gekomen, maar het is geen stabiele basis.

Steve Jobs
Wanneer u een presentatie geeft is het bijzonder moeilijk om de schone schijn op te houden. Er wordt van u expertise verwacht. U kunt zich kleden als Steve Jobs,  maar dat garandeert nog geen goede presentatie. Zolang u niet ook beschikt over alle andere talenten van deze man kunt u zich beter kleden op de gelegenheid. Gewoon kraanwater is prima om uw keel te smeren. Als u gesmolten gletcherwater uit de Pyreneeën verlangt, dan kunt u zich geen enkele misstap meer veroorloven.

De enige manier waarop u een reputatie als autoriteit kan opbouwen is door het daadwerkelijk ook te zijn, niet door te doen alsof.

(foto: flickr/Quinn Dombrowski/List of demands)

Wellicht ook interessant voor u

Het niveau waar je nog net mee weg kan komen
50 presentatietips
Wat kost een professionele spreker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.