Hmm – ah – euh – vind u niet – jaah. U kent ze wel, stopwoorden. Laatst keek ik naar een presentatie waar de presentator bij elke nieuwe zin begon met “Oké,..”, terwijl hij z’n aantekeningen doorlas om te kijken wat hij vervolgens moest vertellen. Het is helemaal niet erg om dat af en toe tijdens de presentatie eens te doen, maar niet elke 30 seconden. Regelmatig gebruik van een stopwoord kan uw publiek behoorlijk op de zenuwen werken.

Ik woon nu meer dan 20 jaar regelmatig presentaties bij en kom vaak sprekers tegen die hun publiek irriteren met ingesleten stopwoorden. Je vindt ze terug in alle lagen van de “bevolking”, maar het komt opvallend vaak voor bij geoefende sprekers. Het lijkt wel een ongewenst bijeffect van regelmatig presenteren. Wat me ook opvalt is dat de spreker zelf zich er bijna nooit van bewust is. Hoe is dat bij u? Weet u zeker dat u onbewust geen stopwoorden gebruikt? Uw publiek zal u er niet op aanspreken, maar rekent u indirect wel af op zo’n gênante vertoning.

Voorkom gebruik van irritante stopwoorden. Geef regelmatig voor uw collega’s een (oefen-)presentatie en vraag ze om bij elk stopwoord u te onderbreken. Of neem uzelf op met een videocamera en turf elk stopwoord. Voorkom dat u voor aap staat, licht uw eigen presentatie regelmatig door.

(foto: flickr/Ed7/Parrot)

Wellicht ook interessant voor u

8 overtuigingen van slechte sprekers
Wat als alles misgaat?
Top 5 grootste ergernissen bij presentaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.