Het is opvallend hoeveel zakelijke sprekers een drukke baan hebben. Dat is ook niet zo verwonderlijk, omdat het “spreken voor een groep” vaak onderdeel uitmaakt van een functie met een grote mate van verantwoordelijkheid, en de daarbij horende werkdruk. Die werkdruk wordt nog eens extra verhoogd als er een presentatie op stapel staat.

Presentatie de dupe
Hoewel we het allemaal eens zijn dat een presentatie een goede voorbereiding vereist, komt het regelmatig voor dat onze aandacht wordt geclaimd door urgente, onvoorziene, maar o-zo belangrijke situaties. Onze (voorbereiding van de) presentatie moet even opgeschoven worden. Deze situatie komt helaas zo vaak voor dat het bijna gemeengoed is geworden om bij de voorbereiding van een presentatie af  te vragen: “Waarmee kan ik nog weg komen?”

Twee manieren
U kunt deze vraag op twee manier stellen:  De eerste en meest gebruikelijke manier is zoals hierboven, ook wel eens verpakt als:  “Hoe kan ik zo weinig mogelijk doen zonder echt een flater te slaan?” of “Wat is het minimum niveau dat nog net acceptabel is?”.

Effectiever
De andere, veel effectievere, manier is om de rollen om te draaien:  “Hoeveel tijd kan ik me nog wel veroorloven om mijn presentatie voor te bereiden”,  “Tot hoever kan ik die onvoorziene, urgente situatie op z’n beloop laten om mijn presentatie te verbeteren.” of “Wat is het maximale offer dat ik van mijn organisatie kan vragen om een onvergetelijke presentatie te geven?”

Bovengemiddeld
Middelmatigheid is onvoldoende. U heeft de keuze om onder dat niveau te pres(en)teren, of om te streven naar een niveau boven die middellijn. Als u een goede reputatie voor uzelf wilt opbouwen, dan is dat laatste niveau de enige plaats waar u moet zijn.

(foto: flickr/LadyDucayne/Mediocre Chinese Food, Valencia)

Wellicht ook interessant voor u

8 overtuigingen van slechte sprekers
Top 5 grootste ergernissen bij presentaties
50 presentatietips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.