Over goede sprekers wordt vaak gezegd dat ze talent hebben of dat ze iets bijzonders hebben meegemaakt: “Hij is een begenadigd spreker”, “Met zo’n opmerkelijk verhaal trek je wel volle zalen” of “Zij schudt die anekdotes zo uit haar mouw”. Er is natuurlijk niets mis mee om een goede spreker te complimenteren met zijn presentatie, maar vaak zegt een dergelijke opmerking niet zozeer iets over de spreker, maar meer over de persoon die hem maakt: Als u zo’n opmerking plaats is de kans groot dat u impliciet beweert dat het u aan deze gave(n) ontbreekt. U zegt eigenlijk: “Ik heb niet zulke goede ideeën”.  Maar dát klopt niet…

iedereen heeft goede ideeën
Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die nog nooit iets opmerkelijks heeft meegemaakt, of nog nooit een goed idee heeft gehad. Wees eens eerlijk naar uzelf: heeft u uw hele leven lang nog nooit een goed idee gehad? Of een uitzonderlijke prestatie geleverd? Of iets moois meegemaakt?

volgende excuus
Laten we het nog iets meer confronterend stellen: Stelt u zich voor dat u een goed verhaal heeft. Er schiet u nu een te binnen, ter plekke. Daar staat u dan, met een geweldig verhaal in handen. Wat gaat u nu doen? Komt er een volgend excuus? “Ik heb niet genoeg tijd om het uit te werken”, Mijn werkgever wil niet dat ik hierover spreek” of “Ik weet niet zeker of dit verhaal wel aanslaat”

Vicieuze cirkel
Wat gebeurt er als er voor deze excuses een oplossing is? Komen er weer nieuwe drempels op de weg? Langzaam maar zeker belandt u in een vicieuze cirkel van excuses en uiteindelijk is het de weerstand die wint.

Er zijn in deze tijd meer goede verhalen dan ooit te voren. Een uurtje surfen op het web levert u inspirerende anekdotes, verfrissende ideeën of briljante eye-openers op. U krijgt zoveel kansen voorgeschoteld om verschil te maken. De keuze is aan u om deze kansen te grijpen, of ze aan u voorbij te laten gaan. Maar kom niet met het excuus dat juist u geen goede verhalen kent. Een excuus is meestal geen echte belemmering, maar alleen een weerstand.

(foto: flickr/Ed Schipul/SORRY)

Wellicht ook interessant voor u

15 quotes over presenteren
Praat minder, zeg meer
Expertise maakt nog geen goede spreker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.