Ervaren of niet ervaren, veel sprekers kampen vlak voor hun presentatie met zenuwen. Dat kan belemmerend werken, maar u kunt er ook voor kiezen om uw zenuwen in uw voordeel te laten werken. U bent vaker zenuwachtig geweest. Denk bijvoorbeeld aan de eerste keer dat u ging fietsen zonder zijwieltjes. Was u toen nerveus, of zelf bang? Toch heeft u leren fietsen!

Dat betekent dat u, ondanks uw zenuwen, ook in staat bent om te presenteren. Hier zijn drie tips om uw zenuwen in uw voordeel te laten werken:

Uw publiek wil (ook) dat u succes heeft


Uw publiek heeft tijd vrij gemaakt om naar uw presentatie te luisteren. Als u op een congres of seminar spreekt hebben uw toehoorders zelfs ook nog reis- en entreekosten gemaakt. Dat betekent dat zij waar voor hun geld (en tijd) willen hebben en als u saai bent betekent het dat zij zich zullen vervelen. Uw publiek wil door u(w expertise) geïnspireerd raken.
Onthou dat u door uw publiek als de expert wordt beschouwd en dat ze van u een waardevolle presentatie willen. Ze staan aan uw kant!

Laat uw zenuwen in uw voordeel werken


Zenuwen zijn niet uw vijand. Ik heb nooit een goede spreker gezien die niet zenuwachtig was voor zijn of haar presentatie. Let op: ik bedoel hier goede sprekers. Ik heb ook veel sprekers gezien die “nooit nerveus” zijn, maar die spreken zonder energie, passie en enthousiasme.
Uw zenuwen verhogen uw energieniveau en helpen u te concentreren op uw onderwerp. Uw publiek krijgt dus een spreker die energiek spreekt en gefocust is op het onderwerp, en niet iemand die zijn standaard verhaaltje over ze uitstort.
Accepteer uw zenuwen en besef dat ze u zullen helpen om straks energiek en vol passie te kunnen spreken. Haal, vlak voordat u opkomt, een paar maal diep adem, glimlach en stap het podium op met energie, passie en enthousiasme.

Neem een goede coach


Stapte u, als klein kind, meteen op de fiets en reed er mee weg alsof u nooit wat anders gedaan had? Nee. U startte met zijwieltjes. En daarna, als u wat verder was, haalde iemand die zijwieltjes er af en rende achter u aan terwijl hij uw zadel vasthield en u in evenwicht probeerde te houden. Pas veel later werd u echt losgelaten en fietste u op twee wielen weg.
Als u goed wilt presenteren is coaching onontbeerlijk. Zoek een coach die u kan helpen op een hoger niveau te komen. Iemand die u kan aangeven waar u zich op moet verbeteren, maar ook inziet een aangeeft waar uw kracht ligt en samen met u werkt aan het verbeteren van uw natuurlijke vaardigheden als spreker.

Een excellente presentatie kan niet zonder zenuwen. Leer uzelf om uw zenuwen te gebruiken om energieker, geconcenteerder en met meer passie uw presentatie te geven.

(foto: flickr/Freddie Peña/Nervous?)

Wellicht ook interessant voor u

Het niveau waar je nog net mee weg kan komen
50 presentatietips
Wat kost een professionele spreker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.