Ooit zei een trainer van het Nederlands elftal dat Nederland 16 miljoen bondscoaches telt. Vooral wanneer de wedstrijd verloren wordt heeft iedereen meningen en ideeën hoe het beter had gekund. Sommige opmerkingen zijn bedoeld om de frustratie af te reageren, maar er zit ook veel goedbedoeld advies tussen aan de bondscoach. Voor presenteren geldt hetzelfde. Veel sprekers krijgen na de presentatie goedbedoelde tips mee uit het publiek, vooral wanneer de presentatie niet zo lekker liep. Of wat te denken van de tips die u van uw collega’s krijgt als u begint aan het maken van uw presentatie.

Wolf
Sommige tips kunnen u wel degelijk vooruit helpen, maar wees op uw hoede. U kunt ook presentatietips krijgen die zinvol lijken, maar in de praktijk meer afbreken dan opbouwen. Slechte tips die vermomd zijn als goede tip, een soort wolf in schaapskleren. Naast bondscoaches zijn in Nederland ook miljoenen presentatiecoaches te vinden, maar ze zijn niet allemaal even goed. Hieronder treft u de vijf slechtste tips aan die regelmatig worden gegeven, maar in de praktijk alleen maar schade aanrichten.

5. Uw presentatie moet een begin, een midden en eind hebben

Ik ken eerlijk gezegd geen enkele presentatie die dat niet heeft. Een rij voor de kassa in de supermarkt heeft ook een begin, midden en eind. Of een file. Deze tip is vooral waardeloos omdat u nog steeds niet weet hoe u uw presentatie kunt vormgeven. Denk liever na over wat u uw publiek wil meegeven en met welke argumenten, anekdotes en voorbeelden u dat voor elkaar gaat krijgen. Uw presentatie krijgt vanzelf wel een begin, middenstuk en eind. Dat kan namelijk niet anders.

4. Het gaat er niet om wat u zegt, maar hoe u het zegt

In (zakelijk) presentaties gaat het er wel degelijk om wat u zegt. Het helpt als u uw boodschap op de juiste manier brengt, maar als u een waardeloze boodschap op mooie manier brengt zal uw publiek u eerder als clown beschouwen dan als autoriteit. Maak u eerst druk over de inhoud van uw presentatie voordat u gaat bedenken met welke anekdotes, grappen of citaten u uw publiek wil inspireren.

3. Praat niet te snel

Als u van nature snel spreekt en u volgt deze tip op, dan verliest u energie tijdens uw speech. En uw publiek houdt juist van energie. Mensen die u deze tip geven halen meestal een slechte articulatie  en snel praten door elkaar. Snel praten is echter zelden de oorzaak van een slechte articulatie. Het zijn twee verschillende problemen. Als u slecht articuleert zult u daar aan moeten gaan werken. Dat kost u tijd en inzet, maar u hoeft niet langzamer te gaan praten.

2. Gebruik alleen steekwoorden op uw slides

Ok, propvolle slides met bulletpoints en tekst werken ook niet, maar dat betekent niet dat het tegenovergestelde wel het beste is. Veel sprekers gebruiken abstractere woorden of ruimere begrippen op de slides om de tekst zo kort mogelijk te maken, met als gevolg dat de slides nietzeggend worden. Een slide met daarop alleen het woord “synergie” heeft voor uw publiek totaal geen betekenis. Gebruik korte, bondige en vooral concrete zinnen op uw slides. Behandel één punt per slide. Als u iemand wil citeren, zet de tekst dan letterlijk op uw slide.

1. Relax

Makkelijk gezegd en totaal overbodig. Presenteren is helemaal niet relaxed. Uw publiek heeft hoge verwachtingen, alle ogen zijn op u gericht en men ziet elk detail van uw optreden. Het is niet meer dan normaal om dan spanningen te voelen. U kunt het interpreteren als energie, opladen, anticiperen, lichte zenuwen of regelrechte angst. Als u tot die laatste groep behoort dan kunt echt wel iets doen aan uw spreekangst, maar het werkt niet om tegen uzelf te zeggen dat u moet ontspannen. U kunt uw spreekangst beter reduceren door negatieve gedachten te reguleren.

Wees altijd kritisch als u een tip krijgt. En nog belangrijker: Wees kritisch voordat u hem geeft.

(foto: Queen’s University/Teaching Awards)

Wellicht ook interessant voor u

15 quotes over presenteren
5 tips om vragen stellen te bevorderen
Drie veel voorkomende presentatiefouten van directeuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.