Regelmatig vragen deelnemers in mijn trainingen of het voor iedereen is weggelegd om een goede spreker te worden. Het antwoord dat ik geef is voor velen vaak confronterend: Ja, als je écht bereid bent om jezelf daarvoor in te zetten kun je een goede spreker worden. Het antwoord wat ze wilden horen (Nee, je moet er echt aanleg voor hebben) is veel comfortabeler. Dat antwoord zou sprekers namelijk een goed excuus geven om slecht te pres(en)teren.

Verplichtingen
Uw baan, opleiding en expertise brengen naast status ook verplichtingen met zich mee. Hoe hoger u op de maatschappelijke ladder klimt, hoe vaker u wordt gevraagd om u (al dan niet voor een grote groep) uit te spreken. Ook als u geen affiniteit heeft met presenteren wordt u toch geacht om u goed uit te kunnen drukken. Dat betekent dat u zich daarin moet bekwamen en voor de een kost dat meer moeite dan voor de ander.

Tijdverspilling
Helaas zijn veel zakelijke presentaties nog steeds niet om aan te horen. Ook nu nog, in 2015, beginnen meer dan de helft van de presentaties met een “over ons” deel, eindigen ze met een “zijn er nog vragen?” en overschrijdt meer dan driekwart van de sprekers de spreektijd. Pure tijdverspilling, niet alleen van de spreker, maar vooral van het publiek.

Verantwoordelijkheid
Vereist uw functie dat u met enige regelmaat presenteert? Neem dan uw verantwoordelijkheid en bekwaam u in deze vaardigheid. Vraag om feedback na uw presentaties en doe daar wat mee. Neem de tijd op als u (hardop!) uw presentatie oefent. Schrijf een opening en een afsluiting voor uw presentaties. En verdiep u (oprecht) in uw publiek.

Wibi Soerjadi kon niet meteen na zijn geboorte piano spelen. Evenmin kon André Rieu meteen viool spelen. Net als goede sprekers hebben zij zich moeten bekwamen in hun vak. Goede muzikanten, goede leiders en goede sprekers worden niet geboren, maar gemaakt.

 (foto: flickr/Yoshiyasu Nishikawa/making a speech #1)
   

Wellicht ook interessant voor u

Het niveau waar je nog net mee weg kan komen
50 presentatietips
Wat kost een professionele spreker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.