Een van de belangrijkste voorwaarden om een goede, inspirerende en authentieke spreker te worden is dat u goed weet wat uw eigen spreekstijl is. U kunt zich honderden retorische technieken aanleren, design lessen volgen of theatertechnieken aanleren. Uw tijd besteden aan het ontwikkelen van vaardigheden die bij uw stijl passen heeft meer impact op uw presentatie dan vaardigheden die bij een andere stijl horen, toch? Meestal wel, maar niet altijd…
Een belangrijk onderscheid tussen sprekerstypen is of ze zorgvuldig of juist zorgeloos zijn. Het is voor uw publiek meestal na de eerste seconde al kraakhelder welk type u bent, dus het is goed om uzelf deze vraag ook te stellen. Bent u een zorgvuldige of zorgeloze spreker?

Zorgvuldige sprekers

Zorgvuldige sprekers bereiden hun presentatie doorgaans goed voor. Ze verdiepen zich in het publiek, formuleren de belangrijkste boodschap en bouwen een logisch, gestructureerd verhaal op.  Niet alleen de structuur is goed voorbereid bij zorgvuldige sprekers, maar ze schrijven vaak ook de tekst uit en oefenen die goed.
Wanneer de zorgvuldige spreker de presentatie houdt, is hij vooral gericht op het goed volgen van zijn presentatie. Hij kijkt (som té) regelmatig in zijn notities met als resultaat dat het oogcontact met het publiek aan de lage kant is. Zorgvuldige sprekers houden zich aan de planning en er is weinig tot geen ruimte voor improvisatie.
Het publiek haalt veel informatie uit de presentatie, maar missen vaak de “beleving” die ze bij een live presentatie verwachten.

Zorgeloze sprekers

De zorgeloze spreker heeft meestal al in zijn hoofd zitten wat hij wil gaan vertellen. Misschien maakt hij vooraf wat aantekeningen, maar hij vertrouwt op de “flow” tijdens de presentatie zelf. Hij bedenkt een aantal inspirerende anekdotes, maar besteedt verder weinig tijd aan research en het maken van slides. Hij gebruikt liever een flip-over of whiteboard tijdens de presentatie, want dat geeft de meeste flexibiliteit tijdens de presentatie.
Wanneer de zorgeloze spreker de presentatie houdt zet hij meteen een goede sfeer neer. Hij spreekt met een natuurlijk enthousiasme, maar is vaak moeilijk te volgen omdat hij regelmatig een zijstap maakt of een anekdote aanhaalt. Het gevolg is dat de boodschap vaak niet helemaal landt bij het publiek.
De uitdaging is natuurlijk om zowel een zorgvuldige als zorgeloze spreker te zijn. Zorgvuldig in uw voorbereiding, zorgeloos in uw uitvoering. De Engelse komiek Ernie Wise zei: “Rehearsal is the work, performance is the relaxation.“. Beide stijlen zijn nodig voor een succesvolle presentatie.
Als u sterk bent in één van de stijlen, maak daar dan goed gebruik van. Maar uw beste investering ligt in de tegenhanger. Wanneer u die andere kant ook ontwikkelt kunt voortaan zorgeloos een zorgvuldig voorbereidde presentatie houden. Met bijbehorend resultaat!
(afbeelding: wikimedia commons/Taijitu symbol)

Wellicht ook interessant voor u

8 overtuigingen van slechte sprekers
Wat als alles misgaat?
Top 5 grootste ergernissen bij presentaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.