De meeste presentaties worden niet gegeven door beroepssprekers. U wordt in de eerste plaats gevraagd om een presentatie te houden omdat u expertise heeft in het onderwerp, niet omdat u zo goed kunt spreken. Presenteren is vaak een bijwerking van uw beroep en in de loop van de tijd heeft u zichzelf een eigen spreekstijl eigengemaakt die het goed doet bij uw publiek. Prima toch?

 

Latent

Helaas lukt het niet iedereen om een goede spreker te worden. Er zijn twee groepen sprekers daarin te onderscheiden: (1) sprekers die te weinig in zichzelf geloven en (2) sprekers die te veel in zichzelf geloven. De grootste gemene deler van deze twee groepen ligt in het woord “latent”. Verborgen talenten (1) of verborgen gebreken (2) veroorzaken een vertekend zelfbeeld. Bent u overtuigd dat u een goede spreker bent? Neem de proef op de som en sluit uit dat u een aantal verborgen gebreken over het hoofd heeft gezien. Hieronder vindt u acht overtuigingen van sprekers die net iets te veel in zichzelf geloven:

 

Ik vertel het wel uit de losse pols

Een presentatie voorbereiden is voor u niet nodig. U weet waar u over praat, en het publiek zal het niet merken als u wat minder tijd aan de voorbereiding heeft besteedt. Ze zullen toch wel luisteren naar uw onsamenhangende, incomplete verhaal. Ze weten immers dat uw tijd kostbaar is en ze kunnen niet verwachten van u dat u uw dure tijd gaat verspillen aan het voorbereiden van een presentatie over iets waar u veel verstand van heeft. U kunt beter de tijd van uw publiek verspillen.

 

Ik zie wel hoe ik mijn presentatie begin

U krijgt bij de start van uw presentatie ongeveer 30 seconden van uw publiek om te bewijzen dat u de moeite waard bent om naar te luisteren. Als een presentatie begint met een zwak verhaal haakt het publiek af, behalve bij u, want uw presentatie is veel te relevant voor uw publiek om niet te volgen.

 

Ik zie wel hoe ik mijn presentatie eindig

Uw afsluiting is het laatste wat uw publiek van u ziet. Zelfs wanneer uw publiek aandachtig naar u heeft geluisterd, is uw afsluiting, goed of slecht, het belangrijkste wat ze van uw presentatie zullen onthouden. Uw publiek raakt niet geïnspireerd van een “iemand nog vragen?”, maar bij uw presentatie kan het helaas niet anders. U moet uw publiek nu eenmaal gelegenheid geven om om verduidelijking te vragen.

 

Ik neem de ruimte om wat af te dwalen

Sommige anekdotes of citaten zijn zo goed, dat u ze wel moet vertellen. U vind wel een manier om het te koppelen aan uw boodschap. U staat immers bekend om uw gevatte stijl van presenteren en uw publiek smult van persoonlijke verhalen, kwinkslagen en de sterke one-liners die u neerzet. Het moet wel luchtig blijven.

 

Het draait allemaal om mij(n verhaal)

Waarom tijd verspillen om u in het publiek te verdiepen? Ze komen toch naar uw presentatie en hebben dus interesse in wat u ze vertellen heeft. Het heeft geen enkele zin om uit te zoeken wat uw publiek nu precies wil, want dat is voor elk individu weer anders. Uw verhaal is breed genoeg om het hele publiek te boeien en ze luisteren toch wel naar u.

 

De context is irrelevant

Of u nu de keynote spreker bent op een congres, of dat u in een 1-op-1 meeting uw presentatie houdt, uw verhaal is toch hetzelfde? Onbuigzaamheid is een teken van een sterke spreker. Uw presentatie door de context laten beïnvloeden een teken is van zwakte.

 

Mijn overtuiging is de enige juiste

U bent de expert op uw vakgebied, niet uw publiek. U kent alle nuances en uw mening is gevormd door uw gefundeerde kennis en jarenlange ervaring. U presenteert uw mening als een feit om onnodige discussie te voorkomen.

 

Ik kan mijn spreektijd best een beetje rekken

U eindigt wanneer u klaar bent met uw verhaal, niet eerder. Uw presentatie is nu eenmaal te complex om niet in z’n geheel door te lopen, ook al loopt uw presentatie daardoor een beetje uit. De agenda van uw publiek is verder irrelevant.

  

Het voordeel dat deze overtuigingen u opleveren is, naast het feit dat u zelfverzekerd op het podium staat, dat u steeds minder gevraagd zal worden om te spreken. En dat scheelt een hoop tijd…

Wellicht ook interessant voor u

Wat als alles misgaat?
Top 5 grootste ergernissen bij presentaties
Het niveau waar je nog net mee weg kan komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.