Het succes van uw presentatie is vooral afhankelijk van uw voorbereiding, uw boodschap en uw optreden. Maar de hedendaagse (professionele) spreker kan ook niet zonder een aantal essentiële attributen, en dan heb ik het niet over een beamer, microfoon of PowerPoint. Het draait in uw presentatie inmiddels niet alleen om wat u projecteert, maar om het geheel. En daar heeft u misschien meer voor nodig dan u op het eerste gezicht denkt. Hieronder treft u acht essentiële dingen waar elke zichzelf respecterende spreker niet omheen kan:

1. Afstandsbediening

Moet u nog steeds naar uw laptop lopen om de volgende dia op te roepen? Of nog erger: sommige sprekers blijven zelfs verscholen achter de pc om de dia-overgangen te bedienen. In uw presentatie draait het niet om uw dia’s maar om uw boodschap. Met een afstandsbediening van pakweg 20 euro koopt u de vrijheid om het hele podium te pakken. Per slot van rekening bepaalt ú hoe uw presentatie verloopt, en niet uw powerpoint.

2. Klok

Tijdsoverschrijding staat steevast in de top-5 van ergernissen van het publiek. U wordt als spreker verwacht om het fatsoen op te brengen om op tijd te eindigen, en met op tijd bedoel ik (en uw publiek) ook echt op tijd, dus ook niet “maar” 2 minuten langer. Zorg tijdens uw presentatie dat u precies weet hoeveel tijd u nog over heeft. Zet een klok neer waar u gemakkelijk zicht op heeft, of gebruik de klok in de “presenter-view” in PowerPoint, en begin uiterlijk 3 minuten voor de eindtijd met het afsluiten van uw presentatie. Respecteer de tijd die uw publiek u heeft gegeven.

3. Water

Water smeert de keel. Uw stem is uw belangrijkste instrument tijdens uw presentatie. Zorg ervoor dat die klinkt als een klok. Vermijd alcohol (uiteraard), maar ook koffie, thee of frisdrank. Deze dranken maken uw stem juist minder soepel.

4. Citroen

Nog beter dan water is water met een schijfje citroen. Het zuur in de citroensap helpt om vastzittend slijm te verwijderen. Heeft u last van zenuwen voorafgaand aan uw presentatie, of een brok in uw keel. Vraag de organisatie om een glas water met een schijfje citroen, zodat u uw stem kunt losweken.

5. Bezoekerslijst

Het klinkt misschien cliché, maar ken uw publiek. Een groot deel van de zakelijke sprekers verzuimt zich vooraf te verdiepen in het publiek en slaan daardoor de plank regelmatig mis. Als u over de quantum theorie presenteert is het natuurlijk logisch dat u voor een groep afgestudeerde fysici een andere presentatie voorbereidt dan voor een groep middelbare scholieren. Zakelijke sprekers maken helaas dat onderscheid veel minder, en zijn vaak tevreden met een algemeen verhaal dat exact hetzelfde is voor MT leden als voor de medewerkers van de administratie. Uw publiek een “standaard” presentatie voorschotelen is ronduit beledigend. Verdiep u vooraf in uw publiek en pas uw presentatie daar op aan.

6. Bed

Oké, toegegeven, het gaat niet zozeer om het bed, maar vooral om voldoende nachtrust. Zorg ervoor dat u voor uw optreden voldoende rust heeft. Als u goed uitgeslapen bent denkt u helderder, bent u scherper en heeft u meer energie. Daarnaast is het ook nog goed voor uw gezondheid.

7. Tandpasta

Een frisse adem is ook belangrijk als uw publiek op een “veilige” afstand zit. Het geeft u het broodnodige zelfvertrouwen voor uw optreden. Bovendien kunnen toeschouwers altijd achteraf dichter bij u komen dan tijdens uw speech en hoeft u zich geen zorgen te maken om alsnog van uw voetstuk te vallen.

8. Strijkijzer

Net als een frisse adem draagt gestreken kleding bij aan uw uitstraling. U laat daarmee zien dat u zich heeft voorbereid, u zich goed verzorgt en dat u uw publiek serieus neemt. Strijk uw kleding, poets uw schoenen en kam uw haren voordat u het podium betreedt. Voor uw publiek is het niet alleen prettiger om naar u te kijken, maar u geeft ook het signaal af dat u zichzelf serieus neemt. Grote kans dat uw publiek dat van u overneemt. Uw presentatie is meer dan uw PowerPoint show. Investeer meer in attributen die ú laten stralen,  en minder in attributen die uw slides laten stralen.

Wellicht ook interessant voor u

8 overtuigingen van slechte sprekers
Top 5 grootste ergernissen bij presentaties
Het niveau waar je nog net mee weg kan komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.