95% van de zakelijke presentaties zijn in PowerPoint. 95% van die PowerPoints worden ook nog eens door de sprekers misbruikt als spiekbriefjes, en dat maakt dat veel presentaties verre van inspirerend, overtuigend of enthousiasmerend. Het bijwonen van zakelijke presentaties wordt door velen steeds meer ervaren als een straf en dat is niet de bedoeling.

Het kan ook anders
PowerPoint wordt tegenwoordig, al dan niet terecht, als grote boosdoener gezien. Als u uw publiek op voorhand gerust wil stellen ontkomt u er niet aan om duidelijk te maken dat in uw presentatie geen PowerPoint gebruikt wordt. Gelukkig kan dat ook. Hieronder treft u acht alternatieven voor PowerPoint:

1. Flip-over

In plaats van uw plaatjes te projecteren, kunt u ze ook tekenen. Ook als u geen tekentalent bent. Wanneer u “live” tekent ziet uw publiek het beeld ontstaan. Dat lukt u nooit met een statische dia.

2. Gebruik muziek

Onze emotionele reactie op muziek is bijzonder sterk, zeker vergeleken bij onze emotionele reactie op woorden als “procesoptimalisatie”, “evaluatie project” of “resultaten vorig kwartaal”. Muziek brengt leven in de brouwerij, mits goed gekozen.

3. Gebruik video

Video heeft hetzelfde effect als muziek, maar voegt er ook nog een beeld aan toe. U kunt het gebruiken om uw presentatie te openen, te sluiten of om ergens halverwege uw publiek weer even alert te krijgen.

4. gebruik rekwisieten

Waarom een plaatje projecteren van uw nieuwe prototype als u ook het echte prototype kan tonen, of zelf laten doorgeven. Hoe iets er uit ziet is maar een deel van de ervaring. Uw publiek vind het gewicht, hoe het aanvoelt en materialen meestal veel belangrijker. Geef uw publiek waar ze (onbewust) om vragen.

5. Laat uw publiek het verhaal vertellen

Vraag uw publiek om hun ervaringen te vertellen. U kunt ze spontaan erbij betrekken, of enkelen uit uw publiek op voorhand vragen een verhaal voor te bereiden. Met een beetje creativiteit is voor elke situatie wel een manier te verzinnen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

6. Gebruik social media

Iedereen met een smartphone in uw publiek heeft toegang tot twitter of facebook. Iedereen met een gewone telefoon kan Sms’en. Het kost u misschien wat uitzoekwerk en voorbereiding, maar tegenwoordig is het makkelijk om reacties live op een scherm te projecteren. Doe ter plekke een klein onderzoek en projecteer de onderzoeksresultaten live.

7. Geef opdrachten

Stel vragen in uw presentatie. Open vragen of gesloten vragen.   Laat mensen in zichzelf nadenken over bepaalde onderwerpen (bijv.: “Welke eigenschappen zou u aan uzelf toedichten, en welke aan uw meerdere?”). Laat uw publiek stemmen door handopsteken. Dat houdt ze zowel mentaal als fysiek in beweging.

8. Maak een competitie

Deel uw publiek op in groepen en laat ze een vraag beantwoorden, een probleem oplossen of -helemaal creatief- laat ze met papier, lijm en touwtjes een constructie maken. Mensen houden van competitie, zeker als u er een prijs aan hangt. Maak de vragen alleen niet te moeilijk en de prijzen niet te klein.

Besef dat een presentatie geen PowerPoint is. Een presentatie is veel meer dan het projecteren en aan elkaar praten van een set dia’s. PowerPoint maakt uw publiek (en uzelf!) passief. Stop met eenzijdige verhalen, zoek de interactie met uw publiek en creëer samen een mooie ervaring.

 
(foto: flickr/flavio/Karate summer camp 2012-021)

Wellicht ook interessant voor u

8 overtuigingen van slechte sprekers
Wat als alles misgaat?
Top 5 grootste ergernissen bij presentaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.