Ik bezoek regelmatig congressen en bijeenkomsten waar “professionele” sprekers inhoud aan het programma moeten geven. Helaas gaat dat zelden feilloos. Niet alleen laat de kwaliteit van de presentaties vaak te wensen over,  veel sprekers maken soms letterlijk kapitale blunders. Ik heb sprekers op duizenden manieren in de fout zien gaan, maar deze vijf zijn mijn favoriete blunders:  

het licht dimmen

Uw slides zijn toch niet zo goed leesbaar op afstand. De beamer (althans, de lamp van de beamer) heeft zijn beste tijd gehad en om de presentatie (lees: slides) ook voor de mensen achter in de zaal leesbaar te houden besluit u om het licht maar te dimmen. Fout! Als ik wil dat mijn dochtertje van 1,5 jr. gaat slapen dim ik het licht op haar kamer en hetzelfde geldt voor uw publiek: als u wilt dat ze gaan slapen, dimt u het licht. Er is geen andere reden om het licht te dimmen. Als uw slides niet leesbaar zijn,  dan zijn er genoeg andere alternatieven: gebruik een kleurenschema met meer contrast, schrijf uw slides uit op een flip-over of maak gewoon geen gebruik van uw powerpoint.

Dia’s voorlezen

Ja, ik ben het met u eens: een open deur. Maar nog steeds hardnekkig aanwezig, daarom toch uw aandacht voor het volgende: Uw publiek is gekomen om u te horen spreken, niet om uw slides te lezen. Bovendien leest uw publiek sneller dan u spreekt, dus voorlezen komt nogal dom over. Gebruik uw slides om uw publiek door uw presentatie te helpen, niet uzelf. Neem de tijd om uw presentatie goed voor te bereiden. Uw publiek vindt zelf in ieder geval dat ze het waard zijn.

Alles vertellen wat u weet

Sommige sprekers kunnen helemaal opgaan in hun verhaal. Als een paar zinnen over het gebruik van perliet bij het kweken van hippeastrums in hydrocultuur goed is, dan zal een heleboel zinnen daarover nog beter zijn, toch? Fout! Stop met toevoegen van informatie. Uw publiek weet er niet zoveel van als u, en dat willen ze ook niet! Ze hebben hun eigen interesses en willen hun tijd niet verspillen aan het tot in detail uitdiepen van de interesses van een ander.

Overal excuses voor maken

Sprekers excuseren zich voor alles: dat de techniek niet naar behoren werkt, dat ze de speech niet helemaal goed konden voorbereiden, dat het aangehaalde voorbeeld misschien een beetje vergezocht is, en ga zo maar door. Stop met excuses maken. Doe gewoon uw best! Uw publiek wil, net als u, dat uw presentatie een succes is. Althans, dat wilden ze totdat u zich verontschuldigde voor het feit dat u geboren bent.

Uw slides verbeteren

Sommige sprekers gaan zelfs in discussie met hun slides. “U kunt dit niet helemaal lezen, maar…”, “De slide laat niet zien dat….” of  “Deze grafiek is niet helemaal actueel”.  U heeft blijkbaar twee boodschappen: datgene wat u vertelt en datgene wat u projecteert. U brengt uw publiek in verwarring en misschien uzelf ook nog. Weet wat u wilt vertellen en laat daar ook voor uw publiek geen twijfel mogelijk over zijn.        

Wellicht ook interessant voor u

blank
8 overtuigingen van slechte sprekers
blank
Top 5 grootste ergernissen bij presentaties
blank
Het niveau waar je nog net mee weg kan komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.