In de afgelopen jaren heb ik honderden sprekers getraind, gecoacht en beoordeeld. Om een excellente spreker te worden is het noodzakelijk om uw talent te ontwikkelen, ofwel datgene waarin u zich positief onderscheid ten opzichte van andere sprekers. Het liefst help ik in mijn praktijk de sprekers om dat (verborgen) talent te vinden en te ontwikkelen, maar vaak moeten we ook tijd besteden aan het elimineren van slechte gewoontes.

Storend
Iedere spreker heeft zowel goede als slechte gewoontes. Meestal compenseren uw sterke kanten uw slechtere eigenschappen, maar sommige gewoontes zijn dermate storend voor uw publiek dat u er toch niet aan ontkomt om ze te elimineren. Hieronder treft u vijf gewoontes die ik regelmatig tegenkom in mijn praktijk.

Druk maken over hoe u overkomt

Ja, spreken in het openbaar kan u meer bewust maken van hoe u overkomt, u zenuwachtig of zelf doodsbenauwd maken over uw optreden. Maar uiteindelijk draait het niet om u. Het draait om wat uw publiek belangrijk vindt. Zou u willen dat u anders overkomt? Of dat u een andere uitstraling heeft? Zonde van uw tijd om daarmee bezig te zijn! Wanneer u het onderwerp goed kent en uw speech goed heeft voorbereid bent u er klaar voor.

Proberen om de grote voet in het glazen muiltje te passen

Kent u het verhaal van Assepoester? Op een gegeven moment proberen haar boze stiefzusters met alle geweld hun veel te grote voeten in het glazen muiltje te proppen. Hoe is dat met uw presentatie? Probeert u met alle geweld zoveel mogelijk informatie in uw presentatie te proppen? Uw presentatie is net als het glazen muiltje: Begrensd in tijd, onderwerp en focus, maar wel het mooiste schoentje als het past. Als u merkt dat u regelmatig haast heeft om alles te behandelen in uw presentatie is het tijd om te schrappen. Beperk uzelf echter alleen in het aantal onderwerpen, maar niet in de diepgang.

Toegeven aan uw PowerPoint verslaving

Gebruikt u PowerPoint om uw presentatie kracht bij te zetten, of omdat u het prettig vindt om uw verhaal te onthouden? Moet elke boodschap in uw presentatie wel bekrachtigd worden met een beeld? Probeer uw presentatie eens voor te stellen zonder PowerPoint. Gebruik uw slides uitsluitend om uw betoog kracht bij te zetten, maar gebruik uw betoog nooit om uw slides “aan elkaar te praten”. Maak veelvuldig gebruik van zwarte dia’s (dan wordt er dus niets geprojecteerd) zodat u zeker weet dat uw publiek op dat moment alle aandacht voor u heeft, en niet voor uw PowerPoint.

Uw speech uit uw hoofd leren

Deze valkuil is vooral van toepassing op zenuwachtige sprekers. Ze vertellen zichzelf dat als ze alles uit het hoofd leren, er niets meer fout kan gaan. In werkelijkheid kan er echter nog steeds van alles misgaan. Sterker nog, als u alles uit uw hoofd opzegt, mist u verbinding met uw publiek. Uw presentatie speelt zich af in het verleden, toen u de tekst aan het leren was. U mist de reacties van uw publiek, u speelt niet in op de sfeer en u klinkt monotoon. Weet welk punt u wilt maken met uw presentatie, maar geef uzelf de ruimte om te improviseren en in te spelen op het publiek.

Uw lichaam niet gebruiken bij uw presentatie

Dit is vaak een probleem dat veroorzaakt wordt als u uw tekst uit uw hoofd leert. Iedereen weet dat communicatie zowel verbaal als non-verbaal behelst. Wanneer u een punt maakt zegt uw mimiek en lichaamshouding vaak meer dan de woorden die u uitspreekt. Wanneer u precies weet wat belangrijk is en welk gevoel u mee wilt geven met een bewering, dan hoeft uw bewegingen en mimiek niet te oefenen, die komen vanzelf mee. Zorg er dus voor dat u vooraf goed weet waar u de nadruk op wilt leggen, en welke emotie u in uw verhaal wilt leggen. Als u het met de juiste intentie uitspreekt, dan is uw non-verbale houding automatisch in lijn met uw bewering.

Een kenmerk van gewoontes is dat ze hardnekkig zijn. Evalueer uzelf na elke presentatie en wees alert op storende gewoontes. Afleren van gewoontes is niet makkelijk, maar de aanhouder wint.

Wellicht ook interessant voor u

8 overtuigingen van slechte sprekers
Wat als alles misgaat?
Het niveau waar je nog net mee weg kan komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.