1. Ik zal nooit meer dan één centrale boodschap hebben in mijn presentatie. Delen van mijn presentatie die niet bijdragen aan die boodschap zal ik schrappen.

2. Als mijn presentatie minder dan 2 uur duurt gebruik ik géén agenda-slide meer.

3. Ik zal nooit, maar dan ook nooit meer, standaard clip-art in mijn slides gebruiken. In plaats daarvan gebruik ik aansprekende foto’s of beelden van hoge kwaliteit.

4. Als ik -ter voorbereiding- mijn speech schrijf, denk ik niet meer aan wat ik wil gaan vertellen, maar aan wat mijn publiek graag zou willen horen.

5. Ik ga pas iets in powerpoint (of keynote, of prezi) zetten als ik mijn hele presentatie af heb en ik kan bepalen welke visuele ondersteuning bijdraagt aan mijn boodschap.

6. Ik zal onderzoeksgegevens en data in mijn presentatie afronden, stroomlijnen en zelfs grotendeels weglaten. In plaats van cijfers zal ik verhalen en anekdotes vertellen om mijn punt te maken.

7. Ik oefen voorafgaand aan mijn presentatie minimaal 3 keer voor de spiegel, mijn camera of collega’s.

8. Als ik mijn presentatie niet enthousiast en met passie kan brengen, zal ik de uitnodiging om te presenteren afslaan.

9. Ik zal mijn slides niet meer gebruiken als spiekbriefje of autocue voor mezelf, maar als hulpmiddel om mijn publiek door mijn presentatie te helpen.

10. Ik hou mij voortaan strikt aan de tijd die me gegeven is voor mijn presentatie en zorg ervoor dat ik ruim op tijd eindig.

 

Wellicht ook interessant voor u

Het niveau waar je nog net mee weg kan komen
50 presentatietips
Wat kost een professionele spreker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.