5 geheimen van goede presentaties

Alleen al in Nederland zijn ongeveer 1 miljoen mensen die regelmatig zakelijk presenteren. Er zijn weinig vormen van communicatie te bedenken waar de verschillen groter zijn dan bij  presentaties: Er zijn sprekers die op een natuurlijke manier de harten weet te raken van het publiek, maar die zijn helaas in de minderheid: Het overgrote deel van de presentaties zijn tenenkrommend slecht, met als gevolg geïrriteerd publiek en indirect ook hoge kosten.

Een goede presentatie raakt uw publiek in het hart. Om dat te kunnen realiseren is geen kwestie van aangeboren talent, maar veel meer een zaak van hard werken en weten waar u in uw presentatie aandacht en tijd aan moet besteden. Ik heb in deze slideshare presentatie 5 eigenschappen van goede presentaties opgenomen. Steel in uw volgende presentatie de harten van uw publiek en hou u aan deze vijf simpele regels.

Share Button

Tags: , , , , ,

7 reacties op “5 geheimen van goede presentaties”

 1. Arthur Sevenstern 11 april 2011 at 16:03 #

  De presentatie is nu ook beschikbaar in het Nederlands. zie: http://www.excellentpresenteren.nl/5-geheimen-van-perfecte-presentaties/
  Allen hartelijk dank voor de feedback!

 2. José Blauw 26 januari 2011 at 20:51 #

  67 slides! Ja, Engels. Viel me eigenlijk niet op. Ik bleef gewoon geboeid! Zo moet hetdus!
  Met vriendelijke groet,
  José Blauw

 3. Lisa 26 januari 2011 at 10:25 #

  Vooral dat punt van veel moeten oefenen en repeteren tot het natuurlijk klinkt vind ik sterk! Die saaie powerpoint-presentaties met mooi, maar slecht leesbaar illustratiemateriaal en een spreker die niet spreekt maar van een blaadje leest zijn namelijk slaapverwekkend!

  Wat betreft de taal: pas je eigen regel toe en ken je publiek. Stel dus eerst vast wie je primaire doelgroep is en bepaal dan je taal. Op een Nederlandstalige site met Nederlandstalige teksten schrijf je dus een Nederlandse tekst. Maak een Engelstalige hoek en zet daar dan ook de Engelstalige presentatie. Tis meer werk, in twee talen aanleveren, maar dan heb je ook wat 😉

  • Arthur Sevenstern 28 januari 2011 at 17:56 #

   Goede opmerking, Lisa. Samen met Paul ben jij de helft van de reacties tot nu toe en jullie hebben beiden een opmerking over de taal. Hoog tijd voor mij om de hand in eigen boezem te steken en voortaan de presentaties op deze site in het Nederlands te publiceren. Dat geldt dus ook voor deze presentatie. Wordt vervolgd..

 4. Paul 22 januari 2011 at 20:25 #

  Ik haakte meteen af.
  Waarom moet het in het engels?..
  Het is een nederlandse site van een nederlandse presentatie specialist. Hoeveel engelstaligen bezoeken deze site?

  Met vriendelijke groet,
  Paul

  • Arthur Sevenstern 22 januari 2011 at 20:44 #

   Hi Paul,

   Hartelijk dank voor je feedback. Jammer dat je afhaakt op de taal, maar ik kan begrijpen dat je niet zo snel een Engelstalige presentatie verwachtte. Dat is weer een leermoment voor mij over wat ik wel en niet op deze blog moet zetten. Waarom heb ik de presentatie in het Engels gemaakt? Ik publiceer deze presentaties op SlideShare (www.slideshare.net) en in mijn “tomeloze ambitie” wilde ik dit keer een presentatie maken die een groter deel van de wereld kan lezen dan alleen onze eigen land- en taalgenoten. En inderdaad: Op SlideShare kreeg ik veel positieve reacties uit alle hoeken van de wereld. Er is zelfs een Rus die heeft aangeboden de presentatie te vertalen in het Russisch :). Blijft de vraag natuurlijk of publicatie op deze site zinvol is. Als ik de reactie van Josje zie, dan denk ik toch dat er ook onder Nederlandse publiek animo voor is.

 5. Josje Kuenen 19 januari 2011 at 11:55 #

  Mooi die vijf punten, ik sluit me er helemaal bij aan!

Geef een reactie

UA-39062124-1